Velsmagende varme hveder til dig

498

Lær hemmeligheden bag disse lækre, hjertevenlige varme hveder, og bring glæde til dagen før store bededag.

Denne opskrift er udviklet på baggrund af den oprindelige opskrift på “Varme hveder” fra min anden blog: Lailas Workshop.

Sådan gør du

Når du forbereder dig på at nyde disse varme hveder dagen før store bededag, er det vigtigt at tage sig tid til forberedelse. Start med at lave en fordej dagen før ved at ælte 200 g hvedemel, 2 dl vand og 10 g gær sammen til en fast dej, og lad den hvile i køleskabet i 24 timer.

Når fordejen er klar, rist da kardemommekapslerne på en pande og blend dem i en krydderikværn. Hvis du vil gøre det nemmere for dig selv, kan du bruge 1 teske stødt kardemomme, men resultatet vil ikke være helt det samme 🙂

Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Rør derefter æg, salt og sukker i væsken, og tilsæt kardemomme og mel. Hvis du vil have en lettere bolle, kan du droppe mælken og erstatte den med vand. Tilsæt fordejen og ælt dejen sammen – enten i skålen med en flad grydeske eller i en røremaskine.

Varme hveder i en kurv
Varme hveder i en kurv

Variationsmuligheder

Vær ikke bange for at eksperimentere med denne opskrift. Du kan eksempelvis erstatte en del af hvedemelet med andre typer fuldkornsmel end grahamsmel for at lave din helt egen udgave. I opskriften er der brugt Becel Gold eller ½ dl rapsolie som fedtstof, men der findes i dag mange andre typer også. Dette kunne være Becel Let eller flydende oliemargarine.

Andet lækkert bagværk fra bloggen

Serveringsforslag

Flæk dine friskbagte varme hveder og rist dem sprøde i ovnen ved 200° i 6-8 minutter før servering. Server dem med en skive ost og lidt rød peberfrugt, eller hvad du nu foretrækker som pålæg. En dejlig kop te eller kaffe vil også være perfekt til denne danske lækkerbisken.

Diætistens vurdering

Ved at bruge Becel Gold eller rapsolie i stedet for smør, reducerer du mængden af mættet fedt i opskriften. Samtidig bidrager grahamsmel med ekstra kostfibre og næringsstoffer, som også er gavnlige for dit hjerte (1).

Hvederne i denne opskrift indeholder en begrænset mængde salt. Vi får ofte alt for meget salt i hverdagene. Det er vigtigt at have fokus på at begrænse salt, da det kan lette blodtrykket og dermed skåne dit hjerte (2).

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg fryse hvederne?

Ja, du kan sagtens fryse hvederne. Det gør jeg ofte selv. De holder sig i ca. 6 måneder på frost.

Kan jeg erstatte Becel Gold eller rapsolie med noget andet?

Du kan også bruge Becel Let eller oliemargarine. Bruger du smør, øger du indholdet af mættet fedt i dejen.

Hvor lang tid kan de færdigbagte hveder holde sig?

De smager bedst, når de er friskbagte, men kan opbevares i en tætsluttende pose ved stuetemperatur i op til 2 dage. Du kan også fryse dem og riste dem igen, når du vil nyde dem.

Kort sagt

Denne hjertevenlige udgave af varme hveder er en lækker og hjertevenlig måde at fortsætte den danske tradition med at nyde hveder dagen før store bededag.

Med denne opskrift får du et velsmagende bagværk af høj kvalitet. Så sæt gang i ovnen, og lad aromaen fra de varme hveder fylde dit hjem.

Varme hveder

De bedste varme hveder du kan lave selv.
Antal 20 stk
Forb. tid 1 day 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 5 timer
Samlet tid 1 day 5 timer 45 minutter

Ingredienser

Fordej

  • 200 g hvedemel
  • 2 dl vand
  • 10 g gær

Grunddej

  • dl vand lunkent
  • dl minimælk lunken
  • 20 g gær
  • 2 æg
  • 1 tsk salt
  • 50 g sukker
  • 10 g kardemommekapsler eller 1 tsk. kardemomme
  • 800 g hvedemel
  • 300 g grahamsmel
  • 50 g Becel Gold eller ½ dl rapsolie

Udstyr

  • 1 Røreskål
  • 1 Køkkenvægt
  • 1 Køkkenmaskine eller dejrører
  • 1 Decilitermål
  • 1 Teske

Sådan gør du

Fordej

  • Du får hvederne helt op på knopperne ved at lave en fordej dagen før. Du skal blot blande mel, vand og gær i en skål. Det skal ikke æltes – bare røres sammen. Fordejen lader du så stå i køleskabet i 24 timer.
    200 g hvedemel, 2 dl vand, 10 g gær

Grunddej

  • Rist kardemommekapslerne på en pande til det dufter herligt. Blend dem herefter i en krydderikværn og sigt så de grønne skaller fra. Du kan også bruge 1 teske stødt kardemomme i stedet for, men det bliver ikke helt det samme.
    10 g kardemommekapsler
  • Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri.
    2½ dl vand, 2½ dl minimælk, 20 g gær
  • Rør æg, salt og sukker i væsken, og tilsæt så kardemomme og mel. Vil du have en lidt lettere bolle, kan du droppe mælken og erstatte med vand.
    2 æg, 1 tsk salt, 50 g sukker, 800 g hvedemel, 300 g grahamsmel
  • Tilsæt fordejen hvis du har lavet den.
  • Ælt dejen sammen – enten i skålen med en flad grydeske eller i røremaskinen i et par minutter.
  • Ælt så fedtstoffet ind i dejen, til den slipper kanterne på skålen, det tager ca. 5–6 minutter på maskinen, lidt længere tid i hånden.
    50 g Becel Gold
  • Lad nu dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.
  • Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse.
  • Del den i 20 stykker, og form dem til boller.
  • Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i 2–3 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen.
  • Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter.
  • Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist.
  • Skær hvedeknopperne kort før servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200°.
Ret: Bagværk
Køkken: Dansk
Keyword: Fuldkorn

Kilder

  1. https://hjerteforeningen.dk/forebyggelse/kost/styr-paa-foedevarerne/derfor-skal-du-spise-mere-fuldkorn/
  2. https://hjerteforeningen.dk/forebyggelse/kost/styr-paa-foedevarerne/derfor-skal-du-spise-mindre-salt/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Close
Lailas køkken © Copyright 2023. All rights reserved.
Close