Øllebrød – en gammel dansk klassiker

1.7K

Hvad får man, når man blander rugbrød, øl, vand og sukker? Øllebrød, selvfølgelig!

Øllebrød er en gammel, dansk klassiker, som har været kendt i århundreder. Det var engang en fattigmandsret, men i dag er det blevet en del af den danske gastronomiske kulturarv. Der er flere forskellige måder at lave øllebrød på, men denne artikel vil fokusere på en opskrift, der bruger rugbrød, hvidtøl, vand, citron, sukker og mælk.

Det ernæringsmæssige

Øllebrød er en god kilde til fuldkorn og kostfibre, som kan hjælpe med at opretholde en sund fordøjelse. Det er også en kilde til kulhydrater og sukker, som kan give energi til kroppen.

Denne udgave giver masser af kalium som er vigtig for hjertet og kan sænke blodtrykket. Den er rig på calcium fra mælken, som er godt for knogler og tænder. Desuden er den fattig på mættet fedt ved at erstatte fløde med mælk, som er vigtigt at have fokus på, når man spiser hjertevenligt (1).

En skål med rugbrød og et glas øl ved siden af til øllebrød.
Rugbrød og øl

Variationer af øllebrød

Der er mange måder at variere en traditionel øllebrød på. Du kan eksempelvis tilføje forskellige krydderier såsom kanel, kardemomme eller vanilje for at give smagen ekstra dybde. Du kan også eksperimentere med at tilføje forskellige frugter eller bær for at give øllebrøden en frisk og frugtagtig smag.

Flere opskrifter på morgenmad

FAQ

Her er nogle af de mest stillede spørgsmål:

Kan jeg fryse øllebrød ned?

Ja, du kan fryse øllebrød. Lad det køle af og opbevar det i en lufttæt beholder i fryseren i op til 3 måneder. Tø det op i køleskabet natten over, og varm det op i en gryde, inden du serverer det.

Er øllebrød sundt?

Øllebrød er et godt valg som morgenmad til dine sunde hjertevenlige madvaner.

Kan jeg bruge forskellige typer brød til at lave øllebrød?

Ja, du kan bruge forskellige typer brød til at lave øllebrød, men traditionelt set bruger man rugbrød til denne ret. Det er dog muligt at eksperimentere med forskellige typer brød og opskrifter for at finde sin favorit. Nogle mennesker foretrækker f.eks. at bruge surdejsbrød eller at tilsætte lidt hvedebrød til øllebrøden.

Kan jeg bruge tørt brød til at lave øllebrød?

Ja, du kan bruge tørt brød i stedet for frisk brød til at lave øllebrød. Pas blot på at der ikke er kommet mug i brødet. Dette skal kasseres. Tilsæt lidt ekstra vand under kogningen, når du bruger tørt brød.

Opsummering

Øllebrød er en traditionel dansk ret, der har været populær i mange århundreder. Det er nemt at lave og kan tilpasses til din personlige smag ved at eksperimentere med forskellige brødtyper, krydderier og toppings. Øllebrød kan sagtens være en del af sunde hjertevenlige madvaner. Så næste gang du har tørt brød i køkkenet, skal du prøve at lave en portion øllebrød og nyd det som et velsmagende og nærende måltid.

Øllebrød

Antal 4 personer
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter

Ingredienser

  • 350 g rugbrød i skiver
  • 1 hvidtøl
  • 2 dl vand
  • 0,5 dl sukker
  • ½ citron, saft og revet skal

Tilbehør

  • 8 dl skummetmælk

Udstyr

  • 1 Gryde
  • 1 Grydeske
  • 1 citruspresser
  • 1 Rivejern

Sådan gør du

  • Rugbrødet brækkes i mindre stykker og kommes i en gryde med øl og vand.
    350 g rugbrød i skiver, 1 hvidtøl, 2 dl vand
  • Lad rugbrødet trække i ca. 15 min.
  • Tænd for varmen og lad blandingen komme i kog.
  • Efter at det har simret i ca. 10 min, smag til med citronsaft, citronsaft og sukker. Lad det koge et par minutter ekstra.
    0,5 dl sukker, ½ citron, saft og revet skal
  • Øllebrød serveres med skummetmælk til. Ca. 2 dl øllebrød og 2 dl skummetmælk til en portion.
    8 dl skummetmælk
Ret: Morgenmad
Køkken: Dansk
Keyword: Fuldkorn

Kilder

  1. https://hjerteforeningen.dk/saadan-lever-du-sundere/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Close
Lailas køkken © Copyright 2023. All rights reserved.
Close