Mørbradgryde – en populær dansk ret

405

Mørbradgryde er en populær dansk ret, der ofte serveres som en varm og hjertelig aftensmad. Retten består af mørt svinekød, som er skåret i små stykker og kogt i en gryde sammen med tomatpure, krydderier og grøntsager.

I denne artikel lærer du om, hvordan du selv lave denne utroligt velsmagende ret.

Sådan gør du

Mørbradgryde er en relativt enkel ret at lave. Start med at afpudse en svinemørbrad og skær den i 2 cm tern. Bland hvedemel, salt og peber i en skål og vend mørbradbøfferne i blandingen. Brun bøfferne i en gryde med lidt olie. Hak løgene og svits dem sammen med bacon og champignons i gryden. Tilsæt tomatpure, paprika, oregano og bouillon. Lad det hele småkoge under låg i ca. 10 minutter. Tilsæt mælken og lad retten simre i yderligere 2 minutter under omrøring. Smag evt. med mere salt og peber. Server mørbradgryden med kogte kartofler eller ris og grøntsager efter eget valg.

Variation

Mørbradgryde kan varieres på mange forskellige måder, alt efter hvad man har lyst til. En mulighed er at tilføje forskellige grøntsager til retten, såsom gulerødder, peberfrugter eller squash. Man kan også tilsætte andre krydderier, såsom spidskommen eller timian, for at give retten en lidt anden smag. Hvis man ønsker en mere cremet konsistens, kan man tilføje fløde i stedet for mælk. Dog vil indholdet af mættet fedt stige, hvormed retten ikke er hjertevenlig. En anden måde at variere retten på er ved at erstatte svinemørbrad med kylling eller oksekød.

Serveringsforslag

Mørbradgryde serveres typisk med kogte kartofler eller ris. Man kan vælge forskellige grøntsager til som fx dampede broccoli, ærter eller blomkål. Skal det være nemt bruger du en pose grøntsager fra frost – enten som kogt, dampet eller svitset med lidt krydderi på en pande.

Retten kan også serveres med pasta. En grøn salat kan også være en god ledsager til retten.

Se flere opskrifter på aftensmad

FAQ

Kan jeg erstatte svinemørbrad med kyllingebryst?

Ja, du kan sagtens bruge kyllingebryst eller andet kød som fx oksekød i stedet for svinemørbrad. Dog kan man ikke rigtig kalde retten for mørbradgryde længere 🙂

Kan jeg tilføje andre grøntsager til mørbradgryden?

Ja, du kan tilføje andre grøntsager, som du kan lide, som f.eks. gulerødder, selleri eller peberfrugt. Jeg bruger ofte gulerod og squash.. Du kan skære dem i små tern og tilsætte dem sammen med løgene og champignon.

Kan jeg lave mørbradgryden på forhånd?

Ja, du kan lave mørbradgryden på forhånd og varme den op, når den skal serveres. Opbevar den i en lufttæt beholder i køleskabet i op til tre dage. Retten kan sagtens fryses og gemmes til senere.

Hvad kan jeg servere sammen med mørbradgryden?

Mørbradgryden kan serveres med kogte kartofler, ris eller pasta og en frisk grøn salat eller dampede grøntsager.

Kort sagt

Mørbradgryde er en nem og lækker ret, der er perfekt til en hyggelig aften derhjemme. Denne opskrift på mørbradgryde er enkel at følge og tager kun ca. 35 minutter at lave.

Prøv denne velsmagende og hjertelige ret i aften og forkæl dig selv og din familie med noget lækkert.

Mørbradgryde

En velsmagende dansk middagsret.
Antal 3 personer
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 35 minutter

Ingredienser

  • 1 svinemørbrad, afpudset ca. 500 g
  • 1 spsk rapsolie
  • 4 spsk hvedemel
  • ½ tsk groft salt
  • ½ tsk peber
  • 1 stort løg, i tern
  • 50 g kalkunbacon, i tern
  • 250 g champignon, i skiver
  • 1 dåse tomatpure 140 g
  • 3 dl svinebouillon
  • 1 spsk paprika
  • 1 spsk oregano
  • 2 dl mælk

Udstyr

  • 1 Slagterkniv
  • 1 Skærebræt
  • 1 Skål
  • 1 Gryde
  • 1 Sæt måleskeer
  • 1 Decilitermål

Sådan gør du

  • Afpuds svinemørbraden fra fedt og sener.
    1 svinemørbrad, afpudset
  • Skær mørbraden i 2 cm tern.
  • Bland hvedemel med salt og peber i en skål.
    4 spsk hvedemel, ½ tsk groft salt, ½ tsk peber, 1 spsk rapsolie
  • Vend mørbradbøfferne i melblandingen.
  • Brun bøfferne i en gryde med lidt olie.
  • Svits bacon, løg og champignons og svits det et par minutter.
    1 stort løg, i tern, 50 g kalkunbacon, i tern, 250 g champignon, i skiver
  • Kom kødet tilbage i gryden og vend godt rundt.
  • Tilsæt tomatpure, paprika, oregano og bouillon.
    1 dåse tomatpure, 1 spsk paprika, 1 spsk oregano, 3 dl svinebouillon
  • Lad retten småkoge under låg i ca. 10 min.
  • Kom mælken i og giv retten et opkog.
    2 dl mælk
  • Smag til med mere salt og peber hvis nødvendigt.

Noter

  • Retten serveres med kogte kartofler og grøntsager.
  • 1 portion indeholder: 
    • Fedt 13 g
    • Mættet fedt 3 g
    • Kulhydrater 26 g
    • Kostfibre 5,2 g
    • Protein 47 g
    • Salt 3,4 g
    • Kalium 1876 mg
    • Magnesium 97 mg
    • Calcium 178 mg
    • Vitamin D ,89 µg
Kalorier: 417kcal
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Keyword: Svinekød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Close
Lailas køkken © Copyright 2023. All rights reserved.
Close