Er mættet fedt usundt?

442

Mættet fedt har længe fået skylden for at øge risikoen for hjertesygdomme. Men ikke alle er enige i dette.

I årtier har forskere sagt, at mættet fedt i kosten kan skade sundheden. Anbefalinger har typisk peget på en “fedtfattig” kost, som den bedste måde at reducere risikoen for hjertesygdom og andre hjerte-kar-sygdomme. Imidlertid hævder andre forskere, at muligvis ikke alle mættede fedtstoffer er skadelige i sig selv (1).

Men da der stadig er brug for mere forskning på dette område, anbefaler man stadig den dag i dag at begrænse indtaget af mættet fedt. Dette kan man gøre ved at erstatte mad med meget mættet fedt med mad, som indeholder umættet fedt eller vælge fedtfattige varianter (2).

Typer af fedt

Der er tre hovedkategorier af fedt: mættede fedtstoffer, umættede fedtstoffer og transfedtstoffer. Alle fedtstoffer består af carbon, hydrogen og oxygenmolekyler.

Mættede fedtstoffer er mættede med hydrogenmolekyler og indeholder kun enkeltbindinger mellem carbonmolekyler. Omvendt har umættede fedtstoffer mindst en dobbeltbinding mellem carbonmolekyler.

Denne struktur resulterer i at mættede fedtstoffer er faste ved stuetemperatur, i modsætning til umættede fedtstoffer, såsom olivenolie, der normalt er flydende ved stuetemperatur.

Husk, at der er forskellige typer mættede fedtstoffer afhængigt af deres kemiske struktur, herunder kort-, lang-, medium- og meget lange kædede fedtsyrer – alle med forskellige virkninger på sundheden.

Sammen med kulhydrater og protein er fedt et vigtig makronæringsstof, der spiller en afgørende rolle i mange aspekter af menneskets sundhed.

Stegt bøf med pommes frites.
En steak kan have et højt indhold af mættet fedt

Hvilke fødevarer indeholder mættet fedt?

Mættede fedtstoffer findes primært i mad med animalske produkter og tropiske olier. Disse inkluderer bl.a.:

  • fløde og mælk
  • ost
  • smør
  • kød og pålæg af svinekød, oksekød, lam og fjerkræ
  • kokosnød
  • palmeolie
  • chokolade, is og kage
Skål med spinat, avocado, tomat, nødder og feta.
Skål med spinat, avocado, tomat, nødder og feta

Hvilke fødevarer indeholder umættet fedt?

Umættet fedt findes primært i mad med plantebaserede produkter, tropiske olier og fisk. Disse inkluderer bl.a.:

  • avocado og avocadoolie
  • oliven og olivenolie
  • rapsolie
  • fisk som laks, sild, ål og ørred
  • makrel i tomat, tun i olie, og sardiner
  • nødder som peanuts, hasselnødder og valnødder
  • mandler
  • frø som solsikkefrø og hørfrø

Du kan finde opskrifter med fisk her

Kasse med doughnuts
Kasse med donuts

Hvad så med transfedtstoffer?

Sundhedspersonale og forskere henviser ofte til mættet fedt som “dårlige” fedtstoffer og grupperer dem sammen med transfedtstoffer.

Transfedtstoffer er en anden type fedt, som ofte betegnes som “skadelige” fedtstoffer, fordi de er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme, insulinresistens og andre sundhedsproblemer. Transfedtstoffer opstår, når flydende vegetabilske olier omdannes til faste fedtstoffer gennem en proces kaldet hærdning.

Tidligere er transfedtstoffer blevet brugt i en lang række fødevarer som margarine, kager, kiks, frosne færdigretter og fastfood. Men på grund af deres potentielt skadelige virkninger på sundheden, har mange lande sat grænser for deres brug og produktion. I Danmark og EU ligger denne grænse på fødevarer må maks. indeholde 2 gram pr 100 gram (3).

Selvom transfedtstoffer kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser, er det stadig vigtigt at tage hensyn til andre aspekter af ens kost og livsstil, såsom at spise en varieret kost med frugt, grøntsager og fuldkorn samt at motionere regelmæssigt.

Kort sagt

Sammensætningen af ens kost spiller en afgørende rolle for sundheden, og der er fortsat debat om, hvorvidt mættet fedt er skadeligt for hjertesundheden. Mens nogle studier har vist en sammenhæng mellem højt indtag af mættet fedt og en øget risiko for hjertesygdomme, er andre undersøgelser ikke nået til samme konklusion. Dog mangler man mere forskning og anbefaler derfor stadig mad med lavt indhold af fedt og særligt mættet fedt.

Der er dog en tendens til at fokusere mere på madens helhed og kvalitet end på enkelte næringsstoffer, da det kan give en mere nuanceret og helhedsorienteret tilgang til sundhed.

At spise en varieret kost med masser af frugt, grøntsager og fuldkorn, og begrænse ens indtag af ultra-forarbejdede fødevarer, sukker og transfedtstoffer, kan bidrage til at fremme en sund livsstil og hjerte-kar-sundhed.

Kilder

  1. https://www.healthline.com/nutrition/saturated-fat
  2. https://altomkost.dk/fileadmin/user_upload/altomkost.dk/Dokumenter/Faktaark/Maettet_fedt__webtil2.pdf
  3. Transfedtsyrer (foedevarestyrelsen.dk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close
Lailas køkken © Copyright 2023. All rights reserved.
Close