Nyd denne klassiske danske ret i en hjertevenlig version, der får minderne til at vælte frem og smagsløgene til at synge.
Ah, forloren hare. Den ret, der fyldte min barndom med hygge og varme, er nu tilbage i en hjertevenlig udgave. Jeg vil dele denne opskrift med dig og tage dig med på en kulinarisk rejse tilbage i tiden.
Sådan tryller du forloren hare frem på tallerkenen
At lave denne ret er næsten som at træde ind i en tidsmaskine tilbage til mormors køkken. Start med at røre det hakkede kød sejt med salt, og tilsæt derefter de andre ingredienser. Giv farsen en lille hvil på omkring en halv time, så den kan samle sig. Har du travlt, kan du undlade dette step.
Forvarm ovnen til 180 grader C. Derefter former du farsen til en aflang brødformet kreation. Så lægges den i et smurt ildfast fad. Beklæd dit farsbrød med skiver af kalkunbacon og hæld vandet i fadet. Nu er det tid til at lade ovnen gøre sit arbejde. Steg farsbrødet i ovnen i ca. 45 minutter, og forbered dig på en duft, der får tænderne til at løbe i vand 🙂
Variationsmuligheder
Selvom denne opskrift er næsten perfekt, som den er, kan du sagtens variere den efter smag og behag. Prøv f.eks. at tilsætte nogle svampe i farsen for ekstra smag og saftighed. Du kan også fint bruge panchetta i stedet for bacon. Du kan erstatte svine- og kalvekødet med oksekød.
En anden mulighed er at krydre farsen med timian og evt. lidt knust enebær. Det giver også en dejlig smag.
Prøv også disse andre spændende retter
Serveringsforslag
Når din forloren hare er færdig, så server den med kogte kartofler, dampede grøntsager (fx broccoli) og en god klat ribsgele. Det er ren nostalgi på en tallerken!
Diætisten vurdering
Denne version af forloren hare er hjertevenlig, fordi den indeholder mindre mættet fedt og salt end den traditionelle opskrift på forloren hare (1, 2). Hakket kalv og flæsk er erstattet med en variant med lavere fedtprocent. Denne finder du ofte i køledisken med et Nøglehulsmærke. Kalkunbaconet giver en dejlig smag, som minder om bacon men med mindre mættet fedt.
Oftest stillede spørgsmål
Kan jeg lave retten dagen før og varme den op næste dag?
Ja, du kan sagtens lave forloren hare dagen før og varme den op i ovnen næste dag. Husk at opbevare den i køleskabet, og varm den op ved 150 grader i ca. 20 minutter, eller indtil den er gennemvarm. Du kan også tallerkenanrette den og varme den i 5 minutter i mikroovnen.
Kan retten fryses?
Ja den tilberedte forloren hare kan godt fryses. Sørg for at pakke det godt ind, og husk at tø det op i køleskabet, inden du varmer det op eller tilbereder det. Du kan evt. skære farsbrødet i skiver. Det er derefter dejligt nemt at varme en portion på en tallerken i mikroovnen.
Kan jeg bruge andet end kalkunbacon?
Du kan sagtens bruge andet end kalkunbacon til at beklæde farsbrødet. Prøv fx med panchetta eller parmaskinke.
Kort sagt
Denne hjertevenlige udgave af forloren hare er en skøn måde at genopleve barndommens hygge og samtidig passe godt på dit hjerte. Med et lavere fedtindhold og mindre salt er denne version en lækker og god måde at nyde comfort food på. Så sæt dig til bords, og lad minderne strømme ind, mens du nyder denne skønne ret fra fortiden 🙂
Forloren hare med skysovs
Ingredienser
- 250 g hakket kalv og flæsk 4 – 7 %
- ½ tsk salt
- 1 lille løg finthakket
- 50 g kalkunbacon i strimler
- 20 g rasp
- 1 æg
- 1 dl mini- eller skummetmælk
- 5 spsk rugmel
- Lidt peber
Andet
- Lidt olie til fadet
- ½ l vand
- 100 g kalkunbacon til pynt
Sovs
- 2 dl stegesky
- ½ spsk maizena
- ½ dl mælk
- 1 tsk ribsgele
- Lidt salt og peber
- Lidt madlavningskulør
Tilbehør
- 800 g kogte kartofler
- Ribsgele
- 400 g dampede grøntsager
Sådan gør du
- Rør det hakkede kød sejt med salt.250 g hakket kalv og flæsk, ½ tsk salt
- Derefter kommes alle andre ingredienser i og det hele røres godt sammen.1 lille løg, 50 g kalkunbacon, 20 g rasp, 1 æg, 1 dl mini- eller skummetmælk, 5 spsk rugmel, Lidt peber
- Lad evt. farsen hvile ½ times tid. Formvarm ovnen til 180 grader C.
- Form farsen til en aflang brødlignende form.
- Læg farsen i et smurt ildfast fad.Lidt olie til fadet
- Dæk farsbrødet med skiver af kalkunbacon.100 g kalkunbacon til pynt
- Hæld vandet i fadet. Stil farsbrødet i ovnen og steg det i ca. 45 minutter.½ l vand
- Lad farsbrød hvile tildækket, imens sovsen laves.
Sovs
- Hæld væsken fra farsbrødet gennem en lille sigte i en lille kasserolle.2 dl stegesky
- Lad væsken komme i kog.
- Rør maizena med lidt mælk og kom det i væsken.½ spsk maizena, ½ dl mælk
- Lad det tykne og koge under jævnlig omrøring i ca 1-2 minutter.
- Tilsæt kulør indtil sovsen har en brun farve.Lidt madlavningskulør
- Smag til med ribsgele, salt og peber.1 tsk ribsgele, Lidt salt og peber
Servering
- Retten serveres med kogte kartofler, dampede grøntsager som fx broccoli og lidt ribsgele.800 g kogte kartofler, 400 g dampede grøntsager, Ribsgele