Æggesalat er en populære frokostret, som man kan lave i køkkenet. Den er lækker og nem at tilberede, og så er den god til både frokost på en skive rugbrød eller i en sandwich.
Men hvordan laver man egentlig en æggesalat? Læs med her og få min bedste opskrift og tips til, hvordan du kan variere retten.
Det ernæringsmæssige
Æggesalat er en ret, som indeholder en del fedt fra mayonnaisen og lidt kolesterol fra æggene. En æggesalat kan sagtens indgå som en del af en varieret hjertevenlig kost. Det er nemlig en myte, at man ikke må spise æg, hvis kolesteroltallet er for højt (1). De officielle kostråd anbefaler 2 æg om ugen som en passende mængde.
Fedtet fra mayonnaisen indeholder en del umættede fedt, som ikke påvirker kolesteroltallet. Men til gengæld er fedt det næringsstof som indeholder flest kalorier. Men du kan alligevel sagtens spise æggesalat, da vi har godt af de umættede fedtstoffer. De hjælper til at vi kan optage de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K.
Variationer af æggesalat
Du kan sagtens erstatte mayonnaise med en fedtfattig udgave eller fx en vegansk version. Du kan også lade halvdelen være mayonnaise og den anden halvdel være fx skyr, græsk yoghurt 2% eller fraiche 5%. Hermed bliver dressingen mere mager og syrlig.
Du kan tilføje friske urter som persille, purløg eller basilikum for at give salaten mere smag og næring.
En anden mulighed er at tilføje nogle grøntsager som f.eks. finthakket bladselleri, gulerødder eller agurker. Dette vil ikke kun give ekstra smag og tekstur, men også øge indholdet af fiber, vitaminer og mineraler i retten.
Prøv at eksperimentere med forskellige ingredienser for at lave din egen velsmagende æggesalat.
Sådan serverer du æggesalaten
Æggesalat kan serveres på forskellige måder. Prøv at lægge salaten på en skive fuldkornsrugbrød eller i et sprødt salatblad. Du kan også bruge salaten som fyld i en sandwich eller som topping til en sød kartoffel. Det smager også godt med en skive franskbrød, et salatblad med røget laks og en god skefuld æggesalat på toppen.
FAQ
Her er de oftest stillede spørgsmål:
Kan jeg erstatte karry med andre krydderier?
Ja, du kan eksperimentere med forskellige krydderier såsom paprika, spidskommen eller gurkemeje for at give en anden smag til æggesalaten.
Kan jeg bruge andre typer af mayonnaise?
Ja, du kan bruge en fedtfattig eller vegansk mayonnaise for at gøre salaten mere sund. Du kan også lave din egen mayonnaise ved at blande æggeblommer, olie og eddike eller citronsaft.
Hvor lang tid kan æggesalaten holde sig i køleskabet?
Æggesalaten kan holde sig i køleskabet i op til tre dage, hvis den opbevares i en lufttæt beholder.
Opsummering
Æggesalat er en nem og velsmagende ret, som kan varieres på mange måder. Ved at tilføje sunde ingredienser og vælge en hjertevenlig version af mayonnaise, kan du gøre salaten mere sund og nærende. Prøv forskellige serveringsforslag og eksperimentér med krydderier og grøntsager for at finde din favoritopskrift på æggesalat.
Æggesalat
Ingredienser
- 4 æg mellemstore
- 2 spsk mayonnaise
- 1 tsk Karry
- Lidt Salt og peber
Pynt
- Lidt karse
- 2 både tomat
Udstyr
- 1 Skål
- 1 Ske
- 1 Kasseroll
- 1 Æggedeler
Sådan gør du
- Kog æggene i en gryde med kogende vand i 9 minutter.
- Hæld det kogende vand fra og hæl kold vand på æggene i gryden.
- Pil æggene og kom dem to gange igennem æggedeleren- en gang på hver led. du kan også hakke dem fint med en kniv.
- Kom æggeternene i en skål.
- Mayonnaisen tilsættes og røres sammen med æg og karry.
- Salt og peber tilsættes og der røres rundt og smages til.
- Æggesalaten serveres i en skål pyntet med lidt karse og tomat.