Æble crumble med marcipan er en skøn og simpel dessert, som kan laves på ingen tid. Den er perfekt til at forkæle dine gæster eller dig selv efter en lang dag. Denne opskrift giver en fyldig og smagfuld crumble med sprøde havregryn, sød marcipan og saftige æbler.
Her får du opskriften på en hjertevenlig udgave af æble crumble med marcipan, samt forskellige serveringsforslag og en ernæringsmæssig vurdering af desserten.
Sådan laver du æble crumble
Du starter med at forvarme ovnen til 175 grader C. Derefter finder du en skål, hvor i du blander sukker, kanel, havregryn, mandler, marcipan og rapsolie. Det er oftest nemmest at bruge hænderne frem for en ske. Så skal æblerne skæres i mindre stykker og fordeles i et ovnfast fad. Til sidst tilsættes de tørre ingredienser og det hele blandes godt sammen. Bag din crumble i ovnen i 25 minutter, indtil den bliver gyldent. Æble crumble serveres med lidt mager vaniljeis til.
Variationsmuligheder
Der er mange måder at variere denne opskrift på. Du kan prøve at tilføje andre slags nødder, såsom valnødder eller hasselnødder, eller udskifte marcipanen med chokolade. Du kan også tilføje andre slags frugt, som pærer eller blommer eller bær som jordbær eller hindbær. Lad din kreativitet og smag guide dig til din personlige variation af denne dessert.
Serveringsforslag til æble crumble
Æble crumble med marcipan serveres bedst varm med en kugle mager vaniljeis eller en klat græst yoghurt rørt med lidt vaniljesukker. Det er altid lækkert med en kop varm te eller kaffe til.
Se flere opskrifter på desserter her
Diætistens vurdering
Æble crumble med marcipan kan være en del af en sund og hjertevenlig kost, når det spises med måde. Det er en god idé at bruge ingredienser som rapsolie i stedet for smør og mager vaniljeis. Derved mindskes indholdet af mættet fedt i retten. Dette gør retten hjertevenlig (1).
Havregryn og mandler er også fine ingredienser, som indeholder en masse fibre og umættede fedtsyrer. Æbler er rige på vitaminer og antioxidanter, og kan også bidrage til at regulere blodsukkeret.
Is med mindre mættet fedt
Der findes i dag flere varianter af is med mindre mættet fedt end traditionel fløde is. En af disse mærker er Underground fra Premier Is. Men også andre kendte mærker som fx Easis laver is uden sukker og med mindre mættet fedt.
Kendetegnene for disse mærker er typisk at man har brugt sødestoffer og skummetmælk for at mindske kalorierne i produkterne.
Oftest stillede spørgsmål
Kan æble crumble med marcipan fryses?
Ja, du kan fryse æble crumble med marcipan ned i en lufttæt beholder i op til 3 måneder.
Kan jeg erstatte rapsolie med en anden type olie?
Ja, du kan bruge andre typer olier, såsom solsikkeolie eller olivenolie.
Kan jeg udskifte sukkeret med honning?
Ja, honning kan bruges som en erstatning for sukker.
Kort sagt
Forkæl dig selv eller dine gæster med denne nemme og velsmagende dessert. Variér med nødder, chokolade eller andre frugter efter smag og behag. Vælg fedtfattige ingredienser og spis med måde i en hjertevenlig kost. Desserten kan fryses ned i op til 3 måneder.
Æble crumble med marcipan
Ingredienser
- 1 spsk sukker
- 1 tsk kanel
- 2 dl havregryn
- 1 dl mandler hakket
- 3/4 dl rapsolie
- 2 æbler
- 100 g marcipan i tern
Udstyr
- 1 Ovnfast fad
- 1 Skål
- 1 Grydeske
- 1 Decilitermål
- 1 Teske
- 1 Køkkenvægt
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 175 grader C.
- Bland alle de tørre ingredienser i en skål med olien.1 spsk sukker, 1 tsk kanel, 2 dl havregryn, 1 dl mandler, 100 g marcipan, 3/4 dl rapsolie
- Æblerne deles i både og skæres i mindre stykker.2 æbler
- Kom alt i et ovnfast fad. Bland og fordel det godt rundt.
- Kom fadet i ovnen og bag i 25 minutter indtil det bliver gyldent.
- Æble crumble serveres med lidt græsk yoghurt rørt med vaniljesukker eller lidt mager vaniljeis.